Merkityksellisellä tutkimuksella on tarkoitus ja missio

0

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) tutkimustoiminnan tavoitteena on pienin askelin parastaa yhteiskuntaa. Tätä työtä ohjaa HAMKin Parhauden strategia. Parhauden strategiassa haluamme kysyä itseltämme päivittäin: missä voimme olla maailman parhaita? Tähän vastaaminen haastaa meitä pohtimaan omaa osaamistamme, tahtoamme ja toimintatapojamme sekä valitsemaan profiilimme. Missiopohjainen ajattelu ja poikkitieteellisyys ovat Parhauden strategian keskiössä.

Missiopohjainen ajattelu johtaa toimintaamme

Organisaatiossa, jossa toimintaa johdetaan erillisissä yksiköissä, tapahtuu helposti siiloutumista. Silloin kehitystä tehdään osissa ja kokonaiskehittäminen saattaa unohtua. Mitä tuottaa tutkimus, jota tehdään siiloissa? Optimoidaanko tällöin oman tutkimuksen jatkuvuus ja näkyvyys vai etsitäänkö merkittäviä ratkaisuehdotuksia aidossa yhteistyössä eri tahojen kanssa?

Maailmamme on täynnä mittavia haasteita ratkaistavaksi, joihin nopeasti kehittyvä teknologia ja yllättävät maailmanlaajuiset muutokset tuovat oman lisänsä. Tutkimuksen tekemiseen kaivataan tavoitteellista ja merkittäviin ratkaisuihin tähtäävää missiopohjaista ajattelua. Yksi merkittävimmistä eroista, joita perinteisen siiloutuneen ja missiopohjaisen johtamisen välillä nähdään, ovat tulokset. Perinteisessä johtamisessa saadaan konkreettisia ja mitattavia tuloksia oman siiloutuneen organisaation näkökulmasta, kun taas missiopohjaisessa syntyy systeemisiä muutoksia ja hyötyjä, joilla muutetaan toimintaa kokonaisvaltaisesti ja ratkaistaan laajoja haasteita.

Kun tämän soveltaa tutkimuksen tekemiseen, olemme käänteentekevän ajatuksen äärellä. Missiopohjainen tutkimus tarjoaa hyvän selkänojan ja viitekehyksen tutkimuksemme kehittämiselle HAMKissa. Pääperiaatteina tässä lähestymisessä ovat selkeät mitattavat tavoitteet, joita tavoitellaan kumppaniemme kanssa tiiviissä yhteistyössä. Tavoitteellisuus tarkoittaa myös määriteltyä aikaa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi, joka on tyypillisesti 35 vuotta. Tekemisen luonne on ratkaisukeskeistä, eli haemme reaalimaailmassa toimivia oikeita ratkaisuja ”protoilemalla ja pilotoimalla”. Missiopohjainen tutkimus on erinomainen perusta HAMKin Parhauden strategian toteuttamiseen.

Poikkitieteellisyys haastaa syystemaattiseen muutokseen

Tutkimuksen yhteydessä kuulee usein puhuttavan monialaisuudesta (multidisciplinary). Tällä tarkoitetaan useamman eri alan yhdistämistä yhteiseen projektiin, jossa tavoitteena on löytää ratkaisu kompleksiseen haasteeseen. Vaikka yksialainen tutkimus on tiedon tuottamiseksi äärimmäisen tärkeää, vaativat monimutkaiset reaalimaailman haasteet ymmärrystä ja näkemystä eri näkökulmista. Esimerkkinä kestävän kaupunkiympäristön kehittäminen, jossa arkkitehtuuri, tekniikka, sosiologia, ympäristötiede ja taloustiede ratkovat jokainen samaa haastetta. Monialainen tutkimus saattaa kuitenkin jäädä eri alojen yhteiseksi projektiksi, jossa kukin tarjoaa ratkaisua haasteeseen oman tieteenalansa menetelmillä ja näkökulmasta, ja laajempi vaikutus jää saavuttamatta.

Todellisten muutosten ja murrosta edistävien ratkaisujen löytämiseksi tarvitaan vielä enemmän. Poikkitieteellisyys pyrkii viemään ajattelua pidemmälle. Poikkitieteellisyydessä pyritään jo lähtökohtaisesti ylittämään tieteiden rajoja ja muodostamaan yhtenäinen lähestymistapa ongelman ratkaisemiseksi. Tämä tarkoittaa luonnollisesti huomattavasti syvempää yhteistyötä ja ymmärrystä eri tieteenaloista ja niiden tutkimusmenetelmistä. Tässä mallissa mukana on myös tutkimusyhteisön ulkopuolisia toimijoita, kuten yrityksiä, aluekehittäjiä ja lainsäätäjiä. Esimerkkinä mainittu kestävän kaupunkikehittämisen projekti laajenee näin paikallisilla yhteisöillä ja yrityksillä.

Poikkitieteellinen lähestymistapa ei ole helppo toteuttaa, mutta saavuttaaksemme aitoja ratkaisuja aiheuttamatta uusia ongelmia toisaalla on tämä välttämätöntä. Soveltavaa ja elinkeinoelämää tukevaa tutkimusta tekevissä ammattikorkeakouluissa poikkitieteellisyys on erinomainen työkalu. Kun poikkitieteelliseen tutkimukseen yhdistetään missioajattelu, olemme hamkilaisen tutkimuksen ja Parhauden strategian ytimessä. Haluamme myös varmistaa, että tulevaisuuden teknologiat, digitaalisuus ja AI, tulevat huomioitua läpi eri substanssialojen.

Poikkitieteelliset ja missiopohjaiset tutkimuskärjet

Yhdistämällä monipuolisia taitoja ja näkökulmia emme ainoastaan vastaa globaaleihin haasteisiin, vaan muokkaamme tulevaisuutta yhteistyöllämme ja huippututkimuksellamme.

Parhauden strategian työstäminen on aloitettu HAMKissa vuonna 2021 kysymyksellä missä me voimme olla parhaita. Profilointityön edetessä haluamme lisäksi kysyä mitä ratkaisuja me voimme tarjota merkittäviin tulevaisuuden haasteisiin”. Tämän selvittämiseksi olemme tehneet tutkimusprofiilin ja toimintatapojen kehittämistä pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti. Olemme valinneet kolme kärkiteemaa, joiden alle toimintamme ja kumppaniverkostomme pääosin keskittyvät. Nämä kolme kärkiekosysteemiä ovat:

  1. Älykkäät bioalan ratkaisut (SmartBio)
  2. Älykäs ja kestävä rakennettu ympäristö (SmartBuilt)
  3. Älykäs tulevaisuuden koulutus ja osaaminen (SmartEdu).

Ekosysteemien alle muodostamme rakenteita, jotka tukevat muutokseen tähtäävää ja ratkaisuja etsivää toimintaa ja pohjautuvat poikkitieteellisyyteen sekä missioihin.

Parhauden strategia 2.0 julkaistaan vuoden 2025 alussa. HAMKissa tehtävään tutkimukseen voi tutustua tarkemmin verkkosivuillamme.


Kirjoittajat

Annukka Pakarinen, tutkimusjohtaja 

Jukka Pulkkinen, tutkimusyksikön johtaja 

Martti Majuri, tutkimusyksikön johtaja 

Comments are closed.