Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) AgrGROW-hankkeen yhteistyöyliopistossa, Malawin tieteiden ja teknologian yliopistossa (MUST), on naisopiskelijoita noin kolmannes. Pääaineen valinta on sukupuolittunutta. Naisia on hyvin vähän, ehkä 15 prosenttia insinööritieteissä, koska naiset valitsevat mieluummin ravitsemustiedettä ja neuvontaoppia.
Yliopistolla ajatellaan, että naiset pitävät näitä enemmän itselleen sopivina, ja tähän asenteeseen yritetään vaikuttaa. Yliopisto kiertää lukioissa kertomassa opiskeluvaihtoehdoista. Mukaan otetaan mahdollisuuksien mukaan naisopiskelijoita ja valmistuneita. ”Kuulin lääketieteeseen suuntautuneesta biotieteiden ohjelmasta, kun siitä tultiin kertomaan lukioon. Olin heti myyty”, kertoo naisopiskelija, joka oli päässyt sisälle miesvaltaiseen opinto-ohjelmaan. Esimerkillä ja tiedolla mahdollisuuksista on vahva ja myönteisesti rohkaiseva vaikutus. Lääketieteessä muutoksen kerrotaan olevan todella merkittävä. Malawissa lääkäriopiskelijoista jo 40 prosenttia on nyt naisia.
Tyttöjen koulutiellä yliopistosta valmistuneeksi osaajaksi on monia esteitä. Kuukautiset ovat hankala asia tyttöjen koulutiellä; monet tytöt ovat poissa koulusta, jopa viidesosan kouluvuodesta, kuukautisien takia. Perheillä ei ole varaa kuukausisuojiin, ja veritahrat hameissa ovat häpeällisiä. Poikien naurun välttämiseksi tytöt pysyttelevät kotona. Kouluissa ei ole turvallisia vessoja eikä vettä perushygieniaan.
Hallituksella kerrotaan olleen kampanja tilanteen helpottamiseksi, ja tytöille jaettiin kuukautissuojia. Kansalaisjärjestöt ovat järjestäneet neuvontakampanjoita siteiden valmistamiseksi paikallisista materiaaleista. Tämä on kestävämpi ratkaisu kuin ostamiseen perustuvat ratkaisut, sillä hallitukselta loppuivat hankerahat ja siteiden jakaminen loppui siihen.
Teiniraskaudet ovat Malawissa tuskallisen yleisiä. YK:n väestörahaston (UNFPA) mukaan Malawissa liki kolmannes 15–19-vuotiaista tytöistä tulee raskaaksi tai synnyttää. Usein teinisynnytykset lopettavat koulutaipaleen, vaikka koulunkäynnin jatkamiseen rohkaistaankin.
Teiniraskaudet ja -synnytykset ovat kierre: monet teiniäidit ovat hyvin köyhien, osattomien ja laiminlyötyjen yksinhuoltajien kasvattamia, joiden osaaminen tai kyky tukea lapsiaan on hyvin rajallista.
Vain viisi prosenttia tytöistä saa suoritettua lukion (YK2024). Näistä onnekkaimmat jatkavat koulutusta, jos rahoitus löytyy. Peruskoulu on ilmainen, teoriassa. Käytännössä on erilaisia maksuja: kirjat, kokeet, koulupuku. Myös yliopistot ovat maksullisia.
Virallisten tahojen, kansalaisjärjestöjen ja kansainvälisten järjestöjen lisäksi tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi voimakkaita toimijoita ovat rohkeat naiset. He käyttävät omaa valtaansa ja voimavarojaan järjestelmien sisällä tilanteen muuttamiseksi.
Yksi näistä naisasianaisista on MUST:n rehtori, professori Address Maulkowa Malata. Hän on maansa ensimmäinen yliopiston naisrehtori ja hän tekee hartiavoimin töitä naiskollegoiden aseman parantamiseksi yliopistossa. Yliopistoon on juuri nimitetty ensimmäinen naisdekaani. Rehtori yrittää järjestää stipendejä ja tukea naisopiskelijoiden koulumaksuihin. Ensimmäisenä yliopistona Malawissa MUST sai avattua heikossa asemassa olevia opiskelijoita taloudellisesti tukevan rahaston, josta nyt pystytään tukemaan yli 100 opiskelijaa vuodessa. Rehtori etsii rahoitusta lisäasuntolan rakentamiseksi naisopiskelijoille.
Naisopiskelijoiden lisääntyvä määrä yliopistoissa johtuu siitä, että sekä kansainväliset että malawilaiset rahoittajat tukevat naisten opiskelua. ”Naisista 70 prosenttia opiskelee stipendeillä. Useilla rahoittajille on ehtona, että ylipuolet stipendeistä ohjataan naisille”, kertoo Ronnie Mvulaa, joka johtaa opintoasioiden toimistoa toisessa HAMKin malawilaisessa yhteistyöyliopistossa, Lilongwen maatalous- ja luonnontieteiden yliopistossa (LUANAR).
Naisopiskelijoiden turvalliseen opiskeluun panostetaan. Linkki ja ohjeet siitä millä tavalla sukupuoleen kohdistuvasta tai seksuaalisesta häirinnästä voi ilmoittaa, on yliopiston verkkosivulla kaikkein ylimpänä. Kynnystä tehdä ilmoitus yritetään madaltaa kaikin keinoin, ja kaikki vihjeet tarkastetaan perusteellisesti. Rangaistukset ovat kovia: sekä opiskelijoille että henkilökunnalle rangaistus on teon vakavuudesta riippuen se, että erotetaan yliopistolta määräajaksi tai jopa kielletään kokonaan opiskelu tai työskentely. ”Puutumme myös siihen, jos huomaamme, että tapauksia yritetään vaientaa tai pelotella. Tilanne on parantunut vuosien saatossa”, kertoo Mvulaa.
Raskaana olevat naisopiskelijat saavat asua yliopiston asuntoissa. ”Tätä vastustettiin kovasti, heitä pidettiin huonona esimerkkinä”, professori kertoo. Synnytyksen jälkeen naisia rohkaistaan jatkamaan opintoja. Jotkut perheet pakottavat nuoren äidin avioon lapsen isän kanssa, mutta löytyy myös niitä, jotka tukevat yliopistoon palaamista. Henkilökunnan yksinhuoltajanaisille on erityinen asuntola, jonne on järjestetty lastenhoitaja, ja päivän aikana saa käydä hoitamassa omaa lastaan.
Malawi on yksi maailman epätasa-arvoisimpia maita sukupuolten välisessä tasa-arvossa. AgrGROW-hankkeeseen on laadittu erillinen tasa-arvosuunnitelma, jotta voimme omalta pieneltä osaltamme huolehtia siitä, että annamme tilaa ja mahdollisuuksia niin naisopiskelijoille kuin henkilökunnan naisjäsenille.
Kirjoittaja
Eija Laitinen, tutkijayliopettaja, HAMK Bio -tutkimusyksikön Afrikka-tiimin vetäjä
Hämeen ammattikorkeakoulun Afrikka-toimenpideohjelma toteuttaa EU:n Afrikka-strategiaa. Yksi toimenpideohjelman monista tavoitteista on kasvattaa kulttuurista osaamista ja lisätä toimintaympäristön ymmärrystä verkostoon kuuluvista maista. AgrGROW-hankkeessa laaditaan hankkeen laatusuunnitelman tueksi erillinen gender-suunnitelma, jolla varmistetaan, että naisten osallistuminen hankkeen toimintoihin ja naisten asemaan liittyvät asiat huomioidaan hankkeen koulutuksellisissa sisällöissä ja lopputuotoksissa.