Kymmenen vuotta liikeideoiden kehittelyä junanraiteilla

0

Amazing Business Train (ABT) on Hämeen ammattikorkeakoulun liiketalouden koulutuksen järjestämä opintojakso, jossa monialaiset opiskelijatiimit kehittävät liikeideoitaan junanraiteilla matkalla Hämeenlinnasta Ouluun. ABT on liikkuva ja intensiivinen tapa kehittää liikeideoita, luoda ideoista liiketoimintamalleja sekä opiskelijoina tehdä matkaa yrittäjyyteen kasvamiseen.

Junamatka Hämeenlinnasta Ouluun ja takaisin on täynnä uuden oppimista, intensiivistä työskentelyä ja valmentajien kanssa käytyjä keskusteluja. ABT on järjestetty jo 14 kertaa, ja tänä vuonna mukaan lähti 16 opiskelijaa eri koulutuksista. Valmentajina mukana olivat liiketalouden lehtorit Risto Järvinen ja Hanna Mattinen sekä kehittämisasiantuntija Minna Tarkkala.

Monialaista liiketoimintamuotoilua junassa

ABT järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Tuolloin liikeideoita kehiteltiin matkalla Hämeenlinnasta Kuopioon, sieltä Ouluun ja takaisin Hämeenlinnaan. Kymmenen vuoden aikana on ehditty matkata myös Pietariin, jääty Hämeenlinnaan junalakkojen takia ja pidetty välivuosia koronan takia. Opintojaksoa on järjestetty sekä suomeksi että englanniksi.

Kollaasi, jossa opiskelijoita ja HAMKin henkilökuntaa, jotka ovat olleet mukana Amazing Business Train -opintojaksolla eri vuosina
Tunnelmia Amazing Business Train -vuosilta.

Junamatkoilta on syntynyt paljon potentiaalisia liikeideoita ja liiketoimintamalleja, jotka ovat myöhemmin kehittyneet yrityksiksi. Osaa ideoista on käyty esittelemässä myös Linnan Business Turnajaisissa. ABT on hyvä esimerkki Hämeen ammattikorkeakoulun design-based education -mallin (DBE) mukaisesta opintojaksosta, jossa työskennellään monialaisesti muotoiluajattelua hyödyntäen. DBE-mallin taustalla vaikuttaa ajatus siitä, että oppimisesta tehdään aktiivisempaa ja sosiaalisempaa. Opiskelussa on keskeistä, että oppimisessa on mukana sekä teoreettista että käytännön osaamista ja tekemistä. Opintojaksolta on syntynyt myös julkaisuja, kuten järjestyksessään toiselta ABT:lta kirjoitettu Junamatkaajan päiväkirja.

Kädet savessa ja yhdessä oppien – ABT 14

14. ABT-opintojakso starttasi Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella 13.3.2024, jolloin tiimiläiset tutustuivat toisiinsa ja loivat työskentelylle pelisäännöt. Meille muodostui neljä tiimiä, joiden liikeideat olivat:

  • Paahtu – kahviporoista polttopuuta
  • KisuKumppani – robottieläin vakavasti sairaiden lasten iloksi
  • Törsti – uusi cocktailbaari Hämeenlinnaan
  • Åter Studio – kierrätetyistä farkuista uusia tuotteita

Junamatka alkoi 19.3.2024 Hämeenlinnan PARKKI Business Parkista, jossa liiketalouden lehtori Vesa Tuomela siivitti opiskelijat liiketoimintamuotoilun työkalujen pariin. Tapasimme myös Linnan Kehityksen asiantuntijat Antti Mikkolan ja Ville Viholaisen.

Iltapäivällä hyppäsimme junaan ja kohti Oulua. Junassa keskityimme asiakaskohderyhmien löytämiseen sekä talouden suunnitteluun, joista jälkimmäinen tuntui aiheuttavan opiskelijoille harmaita hiuksia. Oulussa majoituimme paikalliseen Sokos Hotelliin, kävimme vapaamuotoisesti illallistamassa ja saunomassa. Myös saunan lauteilla tehtiin liikeideoiden kokeiluja ja saatiin näkemyksiä jatkokehittelyyn saunakavereilta.

Junamatkan toinen aamu starttasi Business Oulun tiloissa. Paikalliset yritysasiantuntijat Sari Kauppila, Virpi Martikainen ja Jan Schmidt esittelivät toimintaansa ja sparrasivat ABT-tiimejä. Opiskelijat saivat vinkkejä mm. jatkuvaan ideoiden validiointiin asiakkaiden kanssa ja talouden suunnitteluun. Asiantuntijat painottivat, että liikeideat kehittyvät jatkuvasti ja ne voivat muotoutua kokonaan uudenlaisiksi matkan varrella. Junamatka Hämeenlinnaan vietettiin markkinoinnin suunnittelun ja prototyyppien rakentamisen parissa.

ABT huipentui 3.4.2024, kun tiimit pitivät ideoidensa myyntipitchaukset PARKKI Business Parkissa Linnan Kehityksen ja Crazy Townin asiantuntijoille. Pitchauskisan voiton vei KisuKumppani ja erityismaininnan sai Paahtu.

Kaksi kuvaa, joista ylemmässä opiskelijat ja pitchauskisan tuomarit ryhmäkuvassa. Alemmassa kuvassa kisan tuomarit seuraavat pitchauksia.
Ylemmässä kuvassa KisuKumppani-idean omistaja Emmi Myrskyranta (vas.), liiketoimintamuotoilija Oona Vasala, Linnan Kehityksen Salla Ahonen, Crazy Townin Eveliina Sorri ja Linnan Kehityksen Ville Viholainen.

Tuomaristo kannusti kaikkia neljää tiimiä osallistumaan hyvin valmisteltujen pitchausten kanssa Linnan Business Turnajaisten IDEA-sarjaan. Ainakin KisuKumppani ilmoittautui kilpailuun heti opintojakson päätyttyä.

Opintojakson intensiivisyys haastoi ja palkitsi

Opiskelijat ovat kuvanneet opintojaksoa intensiiviseksi ja opettavaiseksi. Jatkuvat naurun remakat ja ajoittaiset epätoivon hetket kuvastavat hyvin junamatkan tunnelmaa. Vaikka opintojakso kestää vain viisi päivää, tiimit ovat hitsaantuneet yhteen moitteetta. Tiimiläiset kiittävät ja halaavat toisiaan pitchauspäivän päätteeksi.

ABT on vuosien varrella haastanut myös opettajia. Toteutustapa on vaatinut valmentajiksi lähteneiltä opettajilta heittäytymistä, muuntautumiskykyä ja ketteryyttä. Opettajan näkökulmasta haastavinta on ollut jatkuva ryhmädynamiikan aistiminen. Positiivinen asenne ja tiimiopettajuus ovat kantaneet pitkälle.


Kirjoittajat:

Hanna Mattinen, liiketalouden lehtori, HAMK
Minna Tarkkala, kehittämisasiantuntija, HAMK

Leave A Reply