”Häme Virtual – Muodin Muuttuva Maailma” –näyttely yhdisti fyysiset tuotteet ja modernin teknologian luoden uudenlaisen näyttelykokemuksen. Fyysiset tuotteet oli näyttelyssä viety virtuaalimaailmaan, joka tarjosi kävijöille uudenlaisia elämyksiä ja tapoja kokea tuotteita ja palveluita kiehtovalla tavalla. Näyttelyssä tuotiin esiin paikallisten suunnittelijoiden tuotteita ja opiskelijoiden luovuus, ja se tarjosi uusia mahdollisuuksia yhdistää teknologia ja muoti. Tämä toi esiin, kuinka monien eri toimijoiden yhteistyö voi tuottaa merkittäviä tuloksia – sekä oppimiskokemuksena opiskelijoille että arvokkaana näkyvyytenä yrityksille.
Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) ”Älykkyydestä uutta vastuullista muotoilua, muotia, osaamista ja liiketoimintaa” -hankkeen tavoitteena oli elämyksellisen virtuaalinäytöksen toteuttaminen. Sen avulla kantahämäläisten muotoilu- ja muotialan yritysten tuotteita ja palveluita voitiin esittää uudella, innovatiivisella tavalla käyttäjille. Häme Virtual – Muodin Muuttuva Maisema -virtuaalinäytös kokoaa elämyksellisellä tavalla hankkeessa mukana olleiden organisaatioiden kanssa toteutetut pilottien tulokset yhteen. Virtuaalinäytöksessä kävijä kulkee tarinallista polkua pitkin kantahämäläisissä maisemissa ja pääsee tutustumaan virtuaalisiin tuotteisiin matkan varrella.
Virtuaalinäytöksen esittely ja testaus mahdollistettiin suurelle yleisölle, kun hankkeessa järjestettiin fyysinen näyttely. Näytöstä pääsi kokeilemaan VR-lasien avulla HAMKin korkeakoulukeskuksessa lokakuussa 2024, ja tapahtuma oli kaikille avoin.
Tapahtumassa virtuaalinäytöksen testaajilta kerättiin palautetta. Palautteen avulla selvitettiin kävijöiden kokemuksia VR-teknologian hyödyntämisestä muodin ja muotoilun tuotteiden sekä palveluiden esittämisessä uudenlaisella tavalla perinteistä poiketen. Näyttelyn tavoitteena oli selvittää digitaalisuuden mahdollistaman elämyksellisyyden tuoma lisäarvo perinteisesti esitettävien fyysisten tuotteiden sekä palveluiden rinnalla. Tavoitteena oli nostaa myös lähialueen yrityksiä esiin innovatiivisesti ja tarjota uusia näkökulmia VR-teknologian käyttöön muotoilun ja muodin alalla.
Vierailijoiden kiinnostus virtuaalinäyttelyyn oli palkitsevaa, ja virtuaalinäyttelyn testaamiseen olikin koko tapahtuman ajan jonoa. Saadun palautteen mukaan virtuaalinäytöksen käyttäjäkokemus oli kokonaisuudessaan myönteinen. Virtuaalinäytös koettiin houkuttelevaksi, esteettiseksi ja tunnelmalliseksi luontonäkymineen. Vielä parannettavaa on kuitenkin virtuaalimaailmassa liikkumisen ja siinä tarvittavien ohjainten käytön kanssa.
Näyttelyn toteutus ja oppimiskokemus
Hankkeessa tehtiin yhteistyötä HAMKin muotoilun koulutusohjelman opiskelijaryhmän kanssa fyysisen näyttelyn toteuttamisessa. Yhteistyö korosti luovuuden, älykkyyden ja vastuullisuuden merkitystä nykypäivän muotoilussa ja liiketoiminnassa. Opiskelijaryhmä vastasi näyttelyn visuaalisesta ilmeestä, tuotteiden esillepanosta sekä virtuaalinäytöksen käyttäjäkokemuskyselyn vastausten keräämisestä. Opiskelijaryhmä koki saaneen hyvin vastuuta ja mahdollisuuksia hyödyntää aiemmin opittuja taitoja.
Näyttelytilan suunnittelu oli oppimiskokemus, jossa yhdistyivät luovuus ja teknologia. Opiskelijat tekivät suurimman osan työstä yhdessä, ja vision käytäntöönpano sujui joustavasti. Futuristinen ilme ja värivalot korostivat tuotteita ja loivat houkuttelevan ympäristön. Osaston rakentamisessa hyödynnettiin paljon olemassa olevaa materiaalia, mutta toteutettiin myös uutta laserleikkausta hyödyntäen. Laserilla suunniteltiin tuotteiden esillepanoa varten erilaisia telineitä akryylilevyistä, kuten sukkamuotteja. Opiskelijat oppivat projektin aikana paljon laserleikkauksesta, ja heidän taidonnäytteensä oli näyttelyn arpajaislaatikon toteuttaminen. Opiskelijaryhmän kohokohta oli kuitenkin näyttelyn suunnitelmien herättäminen konkreettiseksi, fyysiseksi kokonaisuudeksi.
Näyttelyn toteuttamiseen osallistui lisäksi kolme kantahämäläistä muotialan yritystä sekä Forssan seudulla toimiva Taide- ja koulutuskeskus Elli. Näyttelyssä oli esillä neuletuotteita kuten sukkia, painokuosillisia trikoovaatteita sekä kuulolaitekoruja. Näyttely onnistui yli odotusten: kävijät kiittelivät työn laatua, ja yritykset saivat lisää näkyvyyttä sekä uusia asiakaskontakteja. Opiskelijaryhmälle yritysten tyytyväisyys tuotteiden esillepanoon oli erityisen motivoivaa.
Perinteiden ja teknologian kohtaaminen
Näyttelyn ilmapiiri oli innostunut ja lämminhenkinen. VR-lasien kokeilu kiinnosti monia kävijöitä, ja lasien ympärille kerääntyi jatkuvasti uusia testaajia. Näyttelyssä kävi hyvin vierailijoita HAMKin henkilökunnasta, opettajista, opiskelijoista sekä yritysten edustajista. Tämä toi tapahtumaan rennon mutta ammattimaisen tunnelman. Yritykset olivat tyytyväisiä heidän tuotteiden esille tuomiseen uudella ja luovalla tavalla, niin fyysisessä näyttelyssä kuin virtuaalinäytöksessäkin. Palautteessa kiiteltiin erityisesti sitä, miten konsepti yhdisti perinteisiä elementtejä ja uutta teknologiaa käytännönläheisellä tavalla. Keskustelut ja yhdessä oivaltaminen tekivät näyttelystä helposti lähestyttävän ja mukavan kokemuksen kaikille.
Kirjoittajat
Heidi Kerkola, HAMK Smart -tutkimusyksikkö, projektipäällikkö
Nelli Vartiainen, HAMK, Muotoilun opiskelija
Pinja Viikkilä, HAMK, Muotoilun opiskelija
Sandra Kohonen, HAMK, Muotoilun opiskelija
Blogi on kirjoitettu Euroopan Unionin osarahoittaman ”Älykkyydestä uutta vastuullista muotoilua, muotia, osaamista ja liiketoimintaa” -hankkeen sekä näyttelyn toteuttaneiden Muotoilun opiskelijoiden yhteistyönä. Opiskelijat toteuttivat näyttelyn muotoilun projektin johtamiskurssilla vapaavalintaisen projektin puitteissa. Näyttely järjestettiin HAMKin Hämeenlinnan kampuksella, D-rakennuksen 5G-mökissä, klo 13–16.
Hankkeen verkkosivulle tästä linkistä
Pääset tutustumaan virtuaalinäytökseen tästä linkistä