Kohti laajempaa yhteistyötä kansainvälisen kumppanikorkeakoulun kanssa

0

HAMKin ja sen kumppanikorkeakoulun Cracow University of Economicsin välinen yhteistyö on syventynyt ja laajentunut vuosien varrella, erityisesti Freezing Week -tapahtuman ansiosta. Yhteistyössä on tehty innovatiivisia projekteja ja vahvistettu molempien osapuolten osaamista. Freezing Week toimii edelleen tärkeänä alustana, joka edistää oppimista ja verkostoitumista, ja tänä vuonna yhteistyö sai uudenlaista syvyyttä, kun HAMKin henkilöstön edustaja pääsi myös vastavierailulle Puolaan. 

Freezing Week 

Freezing Week on Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) liiketalouden, tekniikan ja muotoilun yksikön kansainvälisyysviikko, jonka juuret ulottuvat jo noin 10 vuoden taakse. Silloinen yksikönjohtaja Ulla Bard perusti tapahtuman tavoitteena edistää yhteistyötä kansainvälisten partnerikorkeakoulujen kanssa sekä tarjota kotikansainvälistymisen mahdollisuuksia opiskelijoille ja henkilökunnalle. Freezing Week on vuosien varrella tuottanut monia hedelmällisiä yhteistyösuhteita ja innovatiivisia projekteja niin yksilön henkilöstölle ja opiskelijoille, kuten myös kansainvälisten partnerioppilaitosten edustajille.  

Molemminpuolista yhteistyötä kampuksella 

Yksi Freezing Weekin pitkäaikaisimmista osallistujista on Katarzyna Sanak-Kosmowska, joka on osallistunut tapahtumaan Suomessa jo kahdeksan kertaa. Sanak-Kosmowska työskentelee Cracow University of Economicsissa Puolan Krakovassa tutkijana sekä apulaisprofessorina keskittyen erityisesti digitaaliseen markkinointiin ja kuluttajakäyttäytymiseen.  

Freezing Week -vierailuidensa aikana Sanak Kosmowska on ollut mukana lukuisissa erilaisissa projekteissa. Tapahtumaan on vuosien aikana sisältynyt mm. projekti, jossa haettiin ratkaisuja yrityksille siihen, kuinka kestävän kehityksen mahdollisuudet muutetaan kilpailutekijöiksi sekä Game Jam -haaste, jossa rakennettiin pelillistä sovellusta toimeksiantajalle. Yhteistyössä yksikön opettajien kanssa on myös nauhoitettu mm. podcast-jakso muotoiluajattelusta ja Sanak-Kosmowska on vieraillut liiketalouden opiskelijoiden moduuleilla keskustelemassa digitaalisen markkinoinnin kansainvälistä ulottuvuuksista.  

”Kaikki mitä olen oppinut moderneista opetusmenetelmistä muotoiluajatteluun liittyen ja innovaatiotyökaluista on lähtöisin Freezing Weekiltä ja HAMKista”, Sanak-Kosmowska kertoo.  Yhteistyö on siis rikastuttanut HAMKin sekä krakovalaisen partnerikoulun osaamista molempiin suuntiin.  

Vastavierailu Krakovaan 

Pitkään jatkunut yhteistyö sai uuden muodon, kun HAMKista päästiin keväällä 2024 myös vastavierailulle Cracow University of Economicsiin. Liiketalouden lehtori Eveliina Toivonen vieraili toukokuussa 2024 yliopistolla tarkoituksena tutustua kumppanikorkeakouluun, verkostoitua sekä osallistua yliopiston arvokkaaseen 99-vuotisjuhlaan. Puolalaisen yliopiston tilat olivat vaikuttavat yhdistäen historiallisia rakennuksia, mutta myös uusia moderneja tiloja kuten neuromarkkinoinnin laboratorion. Vierailu vahvisti yhteistyötä entisestään, ja nyt henkilökunnan on entistä helpompi kannustaa myös esimerkiksi opiskelijoita lähtemään vaihto-opiskeluun Krakovaan, kun yliopiston käytänteet ja henkilöstö ovat tutumpia. Vastavierailun yhteydessä syntyi myös idea yhteisestä tutkimusprojektista HAMKin ja Cracow University of Economicsin henkilöstön ja opiskelijoiden kesken, joka käynnistyi aktiivisesti kesän aikana. Projektin tavoitteena on tehdä vertailevaa tutkimusta puolalaisten ja suomalaisten yritysten asiantuntijatiimien työskentelytavoista.  

Yhteistyö jatkuu 

Vastavierailu Puolaan vahvisti entisestään yhteistyötä ja sen mahdollisuuksia: verkostoitumalla laajemmin korkeakoulujen eri henkilöiden kesken yhteistyön ylläpito ei ole vain yksittäisten henkilöiden varassa vaan suunnitelmallisempi yhteistyö mahdollistuu eri yhteyksissä. Toivottavasti jälleen ensi vuonna HAMKin Freezing Weekillä nähdään yhä useampi kollega Krakovasta.  

Freezing Week on osoitus siitä, kuinka pitkäjänteinen yhteistyö ja yhteiset projektit voivat tuottaa kestäviä ja merkittäviä tuloksia. Tapahtuma inspiroi sekä opettajia että opiskelijoita, ja sen vaikutukset näkyvät laajasti koko korkeakouluyhteisössä. Jatkamme innolla tätä matkaa ja odotamme uusia yhteistyömahdollisuuksia tulevina vuosina. 


Kirjoittaja

Eveliina Toivonen, liiketalouden lehtori

Leave A Reply