Elinikäinen ohjaus Suomessa – tukea kaikille kansalaisille elämän eri vaiheissa

0

Elinikäinen ohjaus on olennainen osa suomalaista koulutus- ja työllisyyspolitiikkaa. Se kattaa kaikki ne palvelut, joita yksilöt voivat hyödyntää elämänsä eri vaiheissa, olipa kyse koulutuksesta, työurasta tai henkilökohtaisesta kasvusta.

Elinikäinen ohjaus tukee ihmisiä tietoisten ja kestävien valintojen tekemisessä, jotta he osaavat toimia tarkoituksenmukaisesti työelämän ja koulutusten jatkuvissa muutoksissa. Suomessa elinikäisen ohjauksen palvelut tukevat yksilön kokonaisvaltaista kehitystä ja sosiaalista osallisuutta, mutta niiden saatavuus vaihtelee. Huolena on palvelujen eriarvoistumisen.

Elinikäinen ohjaus oppilaitoksissa

Kouluissa ja oppilaitoksissa elinikäinen ohjaus keskittyy erityisesti opinto- ja uraohjaukseen, joka tukee oppijoita heidän koulutus- ja uravalinnoissaan. Opinto-ohjaus alkaa jo perusopetuksessa ja jatkuu toisen asteen koulutuksen ja edelleen korkeakoulutuksen ajan. Opinto-ohjaajat auttavat oppijoita tunnistamaan omat vahvuutensa ja mielenkiinnon kohteensa sekä suunnittelemaan tulevaisuuttaan.

Ohjaus ei kuitenkaan rajoitu vain opiskeluun, vaan se ulottuu myös elämäntaitojen ja urasuunnittelun kehittämiseen, jotta oppijat voivat tehdä mielekkäitä valintoja ja suunnitelmia elämässään. Vaikka ohjaus oppilaitoksissa on vakiintunutta, sen saatavuus vaihtelee koulutusasteiden ja alueiden välillä. Myös eri ammattilaisten välinen monialainen yhteistyö saattaa olla toimia vain hyvien henkilösuhteiden vuoksi eikä aina näy rakenteissa tai yhdessä tekemisen kulttuurissa.

Elinikäinen ohjaus osana työllisyyspalveluja

Työllisyyspalveluissa elinikäisellä ohjauksella tuetaan niin työnhakijoita kuin työnantajiakin. Palveluiden kautta työnhakijat voivat saada ohjausta esimerkiksi työnhakuun, kouluttautumiseen tai urasuunnitteluun liittyvissä asioissa. Työllisyyspalveluiden ohjaus voi auttaa ihmisiä löytämään sopivia työmahdollisuuksia tai hankkimaan tarvittavaa osaamista, jotta he voivat vastata muuttuvan työelämän vaatimuksiin. Elinikäinen ohjaus on keskeinen osa ihmisten urakehityksen tukemista ja työmarkkinoille integroitumista.

Tällä hetkellä julkiset työllisyyspalvelut ovat murroksessa, kun niiden järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2025 alusta kuntien työllisyysalueille. Samalla on nähtävissä eroja julkisia palveluja täydentävien yksityisten työllisyyspalvelujen tarjonnassa.

Elinikäinen ohjaus nuorisopalveluissa

Nuorille suunnatut monialaiset ohjauspalvelut, kuten Ohjaamot, kokoavat yhteen esimerkiksi työllisyyden, koulutuksen ja sosiaalityön ammattilaisia yhden palveluntarjoajan alle. Ohjaamoissa nuoret voivat saada tukea erilaisiin elämänvaiheisiin, olipa kyseessä työllistymisen haasteet, opiskelupaikan valinta tai henkilökohtaisen elämänhallinnan kysymykset. Ohjaamot ovat matalan kynnyksen palveluja, jotka pyrkivät tekemään avun hakemisesta mahdollisimman helppoa ja sujuvaa.

Kohdennettu nuorisotyö on suunnattu erityisesti nuorille, joilla on moninaisia ja usein erityisiä tuen tarpeita. Kohdennettu nuorisotyö pyrkii tarjoamaan esimerkiksi pitkäaikaistyöttömille tai syrjäytymisvaarassa oleville nuorille yksilöllistä ja kokonaisvaltaista tukea, jonka avulla he voivat löytää keinoja elämänhallintaan, edistää koulutus- ja työmahdollisuuksiaan ja siten integroitua vahvemmin yhteiskuntaan. Kohdennetun nuorisotyön ongelmana on sen arvostus, kun sitä verrataan nuorisotila-tyyppiseen toimintaan.

Kohdennettua nuorisotyötä toteutetaan etsivässä nuorisotyössä ja nuorten työpajoilla. Etsivä nuorisotyö pyrkii tavoittamaan ne nuoret, jotka tarvitsevat tukea mutta eivät itse osaa tai kykene hakemaan sitä. Työntekijöiden tavoittamille nuorille tarjotaan apua esimerkiksi koulutukseen, työkokeiluun tai muihin palveluihin pääsemisessä. Etsivän nuorisotyön vahvuus on sen aktiivinen lähestymistapa, jolla tuetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia nuoria. Nuorten työpajat puolestaan tarjoavat konkreettista toimintaa ja oppimismahdollisuuksia niille nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea siirtyessään koulutuksesta tai työttömyydestä työelämään. Työpajojen yksilöllisen tuen avulla nuoret voivat kehittää työelämätaitojaan ja valmistautua siirtymään avoimille työmarkkinoille tai jatkokoulutukseen.

Elinikäisen ohjauksen nykytila

Elinikäisen ohjauksen yksi suurimmista haasteista on palvelujen saatavuus ja saavutettavuus. Vaikka palvelut ovat saatavilla eri sektoreilla, niiden tasapuolinen jakautuminen ei aina toteudu. Erityisesti pienillä paikkakunnilla palveluiden maantieteelliset esteet voivat heikentää ohjauksen tavoitettavuutta. Myös viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana toteutetut lukuisat uudistukset erityisesti koulutuksessa ja työllisyyspalveluissa ovat synnyttäneet palvelujen tarjonnan ja laadun hajontaa.

Vahvuutena elinikäisessä ohjauksessa on sen monialaisuus ja joustavuus. Parhaimmillaan palvelut yhdistävät koulutuksen, työllisyyden ja nuorisotyön tuen, ja ne mukautuvat yksilön tarpeisiin elämän eri vaiheissa. Tämä kokonaisvaltainen lähestymistapa auttaa ihmisiä löytämään omat polkunsa ja tukee heidän kehitystään niin uralla kuin henkilökohtaisessa elämässään.


Kirjoittajat

Jaakko Helander & Päivi Pukkila, ohjauksen tutkijayliopettajat, HAMK Edu -tutkimusyksikkö

Elontila – elinikäisen ohjauksen tila Suomessa 2023–2024 -arviointitutkimus julkaistiin 21.10.2024. HAMK Edu -tutkimusyksikkö on ollut mukana tutkimuksen toteuttamisessa. Lue lisää: Elinikäisen ohjauksen tila -arviointitutkimus.

Leave A Reply