Monialaisella yhteistyöllä ratkaisuja koulutukseen osallistumisen ja kiinnittymisen tueksi

0

Osallistuimme Oodi-projektin asiantuntijoina AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäiville marraskuussa 2024 fasilitoimalla pyöreän pöydän keskustelun. Oodi Ohjaamojen ja oppilaitosten yhteistyölle -projektin tavoitteena on vahvistaa ja laajentaa Ohjaamojen ja koulutussektorin yhteistyötä. Pyöreän pöydän keskusteluun osallistui yli 20 ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen asiantuntijaa.

Ohjaamot ovat alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen monialaisia palvelupisteitä, joiden valtakunnallisina tavoitteina on sujuvoittaa nuorten siirtymiä työhön ja koulutukseen tai muuhun toimintaan, edistää nuorten osallisuutta, toimintakykyä ja elämänhallintaa sekä koota yhteen palveluntuottajia monialaiseksi kokonaisuudeksi.

Oodi-projekti pyrkii osaltaan vaikuttamaan siihen, että Ohjaamot ja koulutusorganisaatiot tuntisivat paremmin toistensa toimintaa ja toimintatapoja. Ohjaamot eivät aina tavoita niitä nuoria aikuisia, jotka ovat päättäneet tai keskeyttäneet opintonsa. Toisaalta koulutusalan toimijat eivät tunne riittävästi Ohjaamoja eivätkä niiden tarjoamia palveluja. Projektissa Ohjaamot ja koulutusorganisaatiot kehittävät toiminannallisia ja rakenteellisia malleja sekä menetelmiä nuorten aikuisten opintojen ja koulutukseen osallistumisen tukemiseen ja opintoihin kiinnittymiseen.

Tutkimuspäivillä esittelimme projektia ja sen käynnistysvaiheen tilannetta. Pyöreän pöydän keskustelun tavoitteena oli rakentaa osallistujien kanssa käsitystä siitä, mitä ja millaista hyvin toimiva monialainen yhteistyö Ohjaamojen, oppilaitosten ja korkeakoulujen välillä voi olla. Pohdimme myös miten eri organisaatioiden henkilöstö voi nykyistä paremmin tukea nuorten aikuisten siirtymiä, koulutukseen osallistumista ja kiinnittymistä.

Oodi-projektin alueellisten kehittämisryhmien tapaamisissa olemme hyödyntäneet ilmiöpöytätyylistä työskentelytapaa, joka mahdollistaa erilaisten näkökulmien tuomisen yhteiseen keskusteluun samasta ilmiöstä. Valitsimme tämän saman työskentelytavan myös AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivien työskentelyymme. Fasilitoimme tutkimuspäivien keskustelun kahden ohjaavan kysymyksen kautta:

  • Mitä nuorille aikuisille kuuluu?
  • Millaiset tekijät vaikuttavat koulutukseen kiinnittymiseen ja sitoutumiseen?

Osallistujat kuvasivat nuoria aikuisia heterogeeniseksi ryhmäksi, josta ei tulisi tehdä yleistyksiä.  Keskustelussa nousi esiin, että tämän päivän nuoret aikuiset elävät hetkessä, jossa ikäluokalla on enemmän mahdollisuuksia sekä epävarmuustekijöitä verrattuna aikaisempiin ikäluokkiin.

Haasteet palvelujen saatavuudessa ja saavutettavuudessa voivat omalta osaltaan vaikuttaa nuorten aikuisten pahoinvoinnin lisääntymiseen. Osallistujien mielestä nuoret aikuiset kohtaavat kaoottisen mahdollisuuksien kirjon, johon liittyy myös yhteiskunnallinen paine löytää oma polku nopeasti.

”jos sä et oo imussa – tarjonta ei kohtaa”

”kaoottinen mahdollisuuksien määrä”

”pätkätöistä ja hetkestä nauttiminen”

”koulutususko – kannattaako koulutus?”

”ei oleta heidän puolestaan tai tehdä heidän puolesta”

Osallistujien mukaan koulutukseen kiinnittymiseen ja sitoutumiseen vaikuttavat monenlaiset tekijät. Nuorten elämismaailmassa luotettavat aikuiset ovat tärkeässä roolissa, erityisesti osallisuuden vahvistamisessa sekä kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksen rakentumisessa. Kiinnittymistä ja sitoutumista edesauttavat osaamisen lisäämisen merkityksen ja merkityksellisyyden löytäminen. Yhteisöllisyyden ja yksilöllisyyden ei nähty olevan toisiaan poissulkevia.

Monialaisessa yhteistyössä on tärkeää kuulla nuorten aikuisten toiveet, tavoitteet ja käsitykset tulevaisuudesta, jotta mahdollisimman moni voisi kokea omatahtista oppimisen iloa.


Kirjoittajat

Soili Rinne, lehtori HAMK Edu -tutkimusyksikkö. Toimii Oodi Ohjaamojen ja oppilaitosten yhteistyölle -projektissa projektivastaavana.

Sanna Heino, lehtori HAMK Edu -tutkimusyksikkö. Toimii Oodi Ohjaamojen ja oppilaitosten yhteistyölle -projektissa asiantuntijana.

Euroopan unionin osarahoittama Oodi Ohjaamojen ja oppilaitosten yhteistyölle -projekti toteutetaan 2024–2026 Jyväskylän ammattikorkeakoulun koordinoimana sekä yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun ja Åbo Akademin kanssa.

Oodi Ohjaamojen ja oppilaitosten yhteistyölle -projektissa tunnistetaan oppilaitosten ja Ohjaamojen rajapinnassa olevat erityisen tervetulleet asiakasryhmät kehitetään toiminnallisia ja rakenteellisia malleja ja menetelmiä erityisen tervetulleisiin ryhmiin kuuluvien nuorten aikuisten opintojen ja koulutukseen osallistumisen tukemiseen ja opintoihin kiinnittymiseen kehitetään ja pilotoidaan Ohjaamojen ja koulutuksen järjestäjien yhteisiä toimintamalleja ja -tapoja erityisen tervetulleiden ryhmien tavoittamiseksi vahvistetaan yhteistyötä koulutussiirtymien, koulutukseen osallistumisen ja kiinnittymisen edistämiseksi.

Comments are closed.