Virheistä oppiminen – menestyksen avain opinnoista työelämään

0

Opiskeluajoista muistamme, kuinka palaverit jännittivät. Nyt työelämässä haluamme kertoa, kuinka tärkeää opiskelijan roolissa on uskaltaa ottaa riskejä, kokeilla ja kehittyä. Uskokaa pois, meitäkin jännittää vielä, vaikka työelämää on jo jonkin verran takana. Tärkeintä on tietää, että mokaamista ei tarvitse pelätä. Ja sitä paitsi, mokaaminen opettaa niin itsestä kuin ympäristöstä, jossa toimimme. Mitä me kirjoittajat sitten opimme opintojen aikana?

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) tieto- ja viestintätekniikan kiertotalous -opintojen merkittävin oppi ei tullut koulun harjoitustöistä, vaan työelämälähtöisistä asiakasprojekteista, joissa toimitaan yritysten kanssa. Ongelmia ratkotaan yhdessä niin opiskelijatiimin kuin asiakkaan (toimeksiantajan) kanssa yhteistyössä. Insinööriopiskelijat tekevät prototyyppejä, keräävät palautetta ja kehittävät ratkaisuaan eteenpäin – näin pähkinänkuoressa. Tätä mallia hyödynnetään läpi opintojen. On hienoa, että HAMKissa toteutetaan runsaasti yhteistyöprojekteja yritysten kanssa, sillä opiskelijalle tosimaailman ongelmien ratkominen on motivoivaa. Erityisen tärkeää on myös se, että virheitä saa tehdä, ja niistä oppia. Rohkeutta ja luottoa vain omaan tekemiseen!

Kestävän kehityksen opinnoista tärkein oppi oli uskaltaa ja katsella maailmaa uudella tavalla. Samalla opittiin, että asioita edistetään ja parannetaan askel kerrallaan sekä välillä otetaan askelissa takapakkia. ”Maailman parastajan” taakka on liian suuri purtavaksi, ellei sitä palastele pienempiin osiin. Opiskelu ja työskentely haastavien ongelmien kanssa vaati luovaa ajattelua sekä kirjaimellisesti hulluttelua. Tämän saman ajattelun olemme vieneet mukanamme työelämään ja yhdistäneet sen jo valmiiksi entisissä ammateissa opittuun teknisen alan ongelman ratkaisuun. Koulutuksen aikana oppi myös sen, että mokailua ei tarvitse hävetä, ja joskus ne parhaat ideat kehittyivät mokien kautta.

Työelämälähtöisissä yhteistyöprojekteissa yksi keskeisimmistä ohjaavista voimista on asenne, joka pätee niin yritykseen kuin opiskelijaankin. Projekti voi tuntua vaikealta, haastavaltakin, usein myös sekavalta. Tämä on täysin normaalia, kun vastassa on oikean työelämän haaste – toimeksiantaja itsekään ei välttämättä aina tiedä mitä odottaa. Siksi yrityksen hyvällä asenteella ja opiskelijan uskolla omaan tekemiseen päästään pitkälle. Yritys kyllä huomaa ne opiskelijat, jotka uskaltavat kysyä, kyseenalaistaa ja tuoda omia näkemyksiään esiin projekteissa. Juuri heistä tulee usein niitä, keneen yritys ottaa yhteyttä ensimmäisenä.

Työllistymisen kannalta tärkeintä on juuri uskaltaa ja tehdä itsensä näkyväksi. Pelkkä sähköpostin lähettäminen ei yksin auta. Yrityksiin tulee päivittäin satoja sähköposteja, ja siksi on uskallettava tarttua puhelimeen ja soittaa. Tärkeää on saada jätettyä itsestään muistijälki. Samoin työllistymisen kannalta on hyvä hyödyntää jo opiskelu aikana kaikki mahdolliset tapahtumat, joissa pääsee verkostoitumaan ja tutustumaan. Tärkein neuvo onkin, että uskalla rohkeasti mennä jutulle. Älä turhaan pelkää, koska jokainen meistä on ollut vasta-alkaja. Ja tässä pieni paljastus: jokaista meistä jännittää tavata uusia ihmisiä, ja juuri se jännityksen voittaminen saa meidät askeleen lähemmäksi niitä omia unelmia. Pahimmillaan ja parhaimmillaan voit joutua tilanteeseen, jossa sinulle ehdotetaan minuutin mittaisen hissipuheen pitämistä. Pieni vinkki: sulje silmät, hengitä syvään ja anna sanojen tulla.

Ja lopuksi kerätäänpä ne opit yhteen. Tärkeintä ei ole virheettömyys, vaan asenne ja ennen kaikkea halu oppia. Se on halua uskaltaa, mennä tuntemattomalle alueelle ja kehittyä. Kannustamme opiskelijoita tarttumaan opiskeluaikana kaikkiin mahdollisiin projekteihin ja työelämäyhteistöihin. Verkostoitukaa, ottakaa riskejä ja tehkää itsenne näkyväksi. Työelämä ei ole enää lineaarista putkea, vaan jatkuvaa oppimista ja mukautumista. Eräs isoimmista vahvuuksista on kyky sopeutua muutokseen. Käyttäkää sitä hyväksenne ja luokaa rohkeasti omaa polkuanne.


Kirjoittajat: 

Sari Järveläinen, hankeassistentti, vastuullisuusasiantuntija, Forssan Yrityskehitys Oy 

Antti Äikäs, projekti-insinööri, HAMK / Tieto- ja viestintätekniikka, kiertotalous sekä ICT, Circular Economy 

Comments are closed.