Haaveita kiertotaloudesta – kotinurkilla

0

Ihmiset tarvitsevat unelmia – niin myöskin minä. Lapsuuden unelmat ovat yksiselitteisiä ja konkreettisia, kun taas ihmisen varttuessa ne muuttuvat laadullisimmiksi ja yleismaailmallisemmiksi. Niin on myös käynyt omille unelmille, ne ovat muuttuneet lempiesineistä ajatukseen ihmisen kestävämpään olemiseen maapallollamme. Valitettavasti silloin myös tunne unelman saavuttamisesta lipuu tuleville sukupolville. Toisaalta tällaisen unelman voisi rajata hieman pienemälle alueelle ja konkretisoida se esimerkiksi nimellä kiertotalous.

Yhä paremmin toimiva kiertotalous on unelma, joka on realisoitunut jo siellä ja täällä. Lisäksi kiertotalous on toimintaa, jota useimmat voivat olla taitojensa ja kykyjensä mukaan olla toteuttamassa. Se koskee jollain tavoin meitä kaikkia.

Omalta kohtaa voin vain sanoa, että osa unelmistani on toteutunut: Olen päässyt tekemään työtä, joka edistää kiertotaloutta ravinnekierron kautta. Ravinnekiertohan lisää kiertotaloutta ja samalla vähentää ravinnepäästöjä.

Työnantajani Hämeen ammattikorkeakoulu yhdessä Luonnonvarakeskuksen, Oulun yliopiston ja alan yritysten kanssa vetämä BioKierto-hanke keskittyy luomaan alueellista ravinnekiertomallia Kangasalan Sahalahden alueelle. Kun BioKierto-hankkeen kohdealue on vielä nuoruuteni kotiseutua, tuntuu hyvältä päästä tekemään työtä sekä alueen elinvoimaisuuden että ympäristön tilan kohottamiseksi entisestään. Sahalahden alueen ahkerat toimijat ja Kangasalan kaupunki ansaitsevat Ympäristöministeriön Raki2 ohjelman rahoittaman hankkeen. Tämän voin sanoa jo tässä vaiheessa alueelta tulleen positiivisen palautteen perusteella.

Eli en malta odottaa päästä selvittämään Sahalahteen, miten esim. biokaasu- ja biohiilituotanto, hyönteis- ja leväkasvatus sekä arvojakeiden erotus voisivat hyödyttää alueen ravinnekiertoa ja liiketoimintaa. Kun vielä paikallisen Pakkalanjärven suojeluyhdistys alkoi samaan aikaan oman Raki2-hankkeensa järveen kohdistuvien valumien vähentämiseksi, on kokonaisvaltainen ryhmä kasassa.

Viimeisenä muttei vähäisempänä: Metsäkeskuksen vetämän Biobisnestä Pirkanmaalle-hankkeen toimijat olivat heti messissä, kun kyselin alueen biokaasuasioiden yhteistä eteenpäin viemistä.

On sellainen pöhinä, että jokin unelma voi vielä toteutua!

Ravinnekiertoterveisin!

Jarkko Nummela / Projektipäällikkö BioKierto-hanke

Leave A Reply